Dojo etiquette

Hier lees je meer over etikette in en om de dojo. Als je je aan deze spelregels houdt kan je in elke dojo uit de voeten. Als je niet weet hoe bepaalde dingen gaan als je in een dojo binnen komt is het altijd handig om goed om je heen te kijken. Volg het voorbeeld van de mensen die weten hoe het werkt.

1. Als u de mat op- of afgaat, wordt de staande groet gebracht (ritsu rei). Tijdens de les dient u kortgeknipte nagels van zowel handen als voeten te hebben. Dit wordt gedaan om tijdens de trainingen verwondingen te voorkomen.

2. Tijdens de lessen moet u alle sieraden (kettingen, oorbellen, piercings, ringen enz) afdoen. Ook dit is weer gedaan om verwondingen bij elkaar te voorkomen. Oorringen mag men ook afplakken!

3. Van en naar de mat dient u slippers te dragen zodat u niet met blote voeten van en naar de WC of de douche gaat en met smerige voeten de mat weer opkomt! Denk dus aan de hygiene!

4. Tijdens de les wordt er niet meer gepraat dan strikt noodzakelijk is, om de voortgang van de les niet te verstoren.

5. Als u van trainingspartner wisselt, groet u naar elkaar zowel bij het begin als aan het einde van een opdracht.

6.) Moet u even naar de WC, geef de leraar dan een seintje dat u even moet. Zo weet deze ook dat u even weg moet en waarom.

7. Op de mat wordt er niet gegeten of gedronken.

8. Budo is een zelfverdedigingsdiscipline, maar ook een kunst. Dat wil zeggen dat u goed moet luisteren en kijken naar wat de leraar vertelt en voordoet! Probeer geen technieken uit die u niet krijgt aangereikt door de leraar! Zeker niet buiten de dojo!

9. Respecteer altijd uw trainingspartner (uke) en tracht te allen tijde blessures bij hem of haar te voorkomen. Men moet namelijk nog langer mee!

10.) De Budogi (Budokleding) dient altijd schoon, netjes en heel te zijn.